Fermenteren kun je leren


Tot een tiental jaar geleden wisten alleen levensmiddelentechnologen wat de fermentatie betekent voor voedsel. Inmiddels is fermentatie niet meer weg te denken uit de keukens van topkoks, en met de opleving van de belangstelling voor puur en echt eten staat fermentatie volop in de belangstelling.

Zelf zijn we ook gewoon eens begonnen met het fermenteren van allerlei groentes: wortel, biet, kool en natuurlijk augurken. Toen merkten we pas hoe groot het verschil in smaak is tussen een supermarkt-augurk en een echt gefermenteerde augurk. En we hoorden van anderen hoe lekker ze onze gefermenteerde augurken vonden.

Dat geluk willen we anderen niet onthouden. Probeer zelf eens te fermenteren, en met onderstaande boeken kom je een heel eind. 

  • Christian Weij heeft een ‘Verrot Lekker’ boek geschreven, een boek waarmee je gemakkelijk zelf aan de slag kunt met het fermenteren van eten. Hier meer info.

 

Geen gemakkelijke instapper, maar een fascinerend handboek over fermentatie van René Redzepi en David Zilber (van het beroemde restaurant Noma in Kopenhagen). Van lactopruimen tot shoyu van gele spliterwten.  


En bijzonder is ‘Pickled’, het boek van Freddie Janssen: Een Maastrichtse die in de Londense foodie-cultuur een heel bijzondere plaats heeft verworven met haar merk F.A.T. In dit boek verzamelde zij inspirerende 60 recepten voor pickles, kimchi en meer. 

Te koop bij o.a. Bol.com


Laat een reactie achter


Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd